Massiivipuupöytien hoito-ohje

Sope Makasiini
Malmin raitti 17, Helsinki
+358 9 669 663

Massiivipuupöytien hoito-ohje Osmo Colorin TopOil–öljyvahalla käsitellyille massiivipuupöydille

Öljyvahapinta on helppohoitoinen ja tarvittaessa se on vaivaton uudistaa kotioloissa alkuperäisillä aineilla ohjeiden mukaan. Osmo Color TopOil on kasviöljyjen, kasvivahojen ja parafiinin seos käsittelemättömien tai entisistä maaleista tai lakoista puhdistettujen puutasojen ja huonekalujen öljyämiseen. Käsitelty pinta on kiilloltaan matta. Se ei halkeile, lohkeile, eikä hilseile. Öljytty pinta kestää vettä, kahvia, teetä, maitoa, hedelmämehuja, virvoitusjuomia, olutta ja viiniä normin 68861-C mukaisesti. Käytännössä kaatunut neste on syytä pyyhkiä aina pois. Kuivuttuaan TopOililla öljytty pinta on vaaraton.

TopOil-vahakäsittely on tehty pöydän valmistuksessa kahteen kertaan molemmin puolin. Ensimmäisen käsittelyn kuivuttua on suoritettu välihionta. Uutta pöytää ei tarvitse vahata ennen käyttöä. Uusintakäsittelyt tarpeen mukaan. Esimerkiksi naarmuuntuneen pöydän siistiminen tai kun huomaat, että vesi ei pisaroidu vahatulle pinnalle tyypillisellä tavalla.

ÖLJYVAHAKÄSITTELYN TEKEMINEN

  • Ennen öljyvahan levitystä on pinta yleensä syytä hioa kevyesti hienolla hiomapaperilla, esim. 280. Hio pinta vain puusyiden suuntaisesti.
  • Puhdista pinta pölystä imurilla, kuivalla liinalla tai harjaamalla.
  • Suojaa hyvin kaikki ympärillä olevat pinnat, joille öljyn ei pidä joutua.
  • TopOil on käyttövalmista, sitä ei ohenneta. Sekoita öljyvahaseos purkkia ravistamalla.
  • Levitä öljyvahaa ohuelti esimerkiksi kuivalla, pehmeällä ja nukkaamattomalla kankaalla.
  • Pyyhi ylimääräinen öljyvaha välittömästi pois kuivalla kankaalla.

Kuivuu hapettumalla. Kuivumisnopeuteen vaikuttavat lämpötila, ilmanvaihto, puulaji, puun hiontakarkeus ja aineen levitysmäärä. Huoneen lämmössä hyvin tuuletetussa tilassa ohjeen mukaisilla levitysmäärillä pinta on pölykuiva 6-8 tunnissa ja kuiva 12-18 tunnissa. Eli pöydän voi ottaa käyttöön seuraavana päivänä.

HUOMIOI

Osmo Color puuvahat/öljyvahat sisältävät hapettumalla kuivuvia kasviöljyjä. Siksi on olemassa öljyvahaan tahriintuneiden rättien itsesyttymisvaara. Sulje em. mainitut rätit tms. kannelliseen metalliastiaan kunne ne ovat kuivuneet. Tai upota ne veteen. Älä purista rättejä tiukkaan myttyyn tai pinoa niitä kasoihin. Hävitä ne käytön jälkeen kuivattamalla ne auki levitettyinä ja toimittamalla ne tämän jälkeen kaatopaikalle tai polttamalla ne ulkona.

ERITYISTÄ

  • Öljyvahatut pinnat eivät kestä kuumaa, siksi hellalta, uunista tai mikroaaltouunista otetut kuumat astiat vaativat alleen alustan.
  • Pinnan päivittäiseen puhdistukseen riittää kostella pyyhkiminen. Pesuaineena voi käyttää mietoa saippualiuosta, kuten astioiden käsinpesuainetta tai öljytyille pinnoille tarkoitettuja erikoisaineita (Osmo Color Wisch-Fix).
  • Lämpökäsitellyt puut saattavat tummua voimakkaasti öljyllä käsiteltäessä. Puun tummuminen on sitä voimakkaampaa mitä voimakkaammin puuta on käsitelty. Osmo Color TopOil antaa kuitenkin myös näille puille erittäin hyvän pinnan.

Lisätietoja puupintojen hoidosta www.osmocolor.com